overzicht
Reumatische aandoeningen
De meest bekende vorm van reuma is reumatoïde artritis, waarbij er gewrichtsontstekingen ontstaan. Meestal gebeurt dit in handen en voeten, maar ook in knieën, ellebogen en schouders.
Andere reumatische aandoeningen zijn onder andere de ziekte van Bechterew, artritis (psoriatica), artrosis deformans, syndroom van Tietze. Deze hebben allemaal als overeenkomst dat het gewrichtsontstekingen oplevert.
Andere reumatische aandoeningen zijn bijvoorbeeld fibromyalgie, SLE (systemische lupus erythematosus) en sclerodermie. Hierbij zijn er juist problemen in bindweefsel, spieren en pezen.
Het belangrijkste onderdeel van de behandeling is begeleiding in het ziekteproces en ziektebeleving. Er wordt aandacht besteed aan het oplossen van dagelijkse problematiek en allerlei oefeningen voor de souplesse, kracht en conditie van het hele lichaam.
Bij chronische aandoeningen is het zo goed mogelijk opbouwen en onderhouden van de algehele conditie een absolute prioriteit om de belastbaarheid op peil te houden.
Als de diagnose net gesteld is hebben mensen vaak nog veel vragen en moeite met de acceptatie. In de behandeling wordt dan veel aandacht besteed aan uitleg.
Elke reumatische aandoening vraagt een andere aanpak. Daarom is een specialisatie belangrijk om zo goed mogelijke zorg te kunnen leveren. Het onderscheid kunnen maken tussen de verschillende aandoeningen zorgt voor een beter afgestemde behandeling met doorgaans een beter resultaat.
Het LUMC (Leids Universitair Medisch Centrum) is een ziekenhuis waar het (wetenschappelijk) onderzoek met betrekking tot reuma een belangrijke spil is in de Nederlandse reumazorg. In dit ziekenhuis heb ik mijn reumaspecialisatie gevolgd.
Degenen die deze specialisatie gevolgd hebben mogen zich aansluiten bij het Fyranet van het LUMC. In dit netwerk worden ze meerdere keren per jaar bijgeschoold op de nieuwste ontwikkelingen en ontdekkingen op het gebied van reuma. Ik ben lid van het Fyranet.
De zorgverzekeraars hebben per 1/1/2012 de behandeling van reumatische aandoeningen uit de chronische lijst gehaald. Hiermee zeggen ze niet dat de ziekte niet chronisch is. Ze hebben dit besloten omdat er geen wetenschappelijk aangetoond effect is van het langdurig behandelen bij reuma.
Vandaag de dag ligt het accent van de behandeling dan ook op het op weg helpen van de mensen met een reumatische aandoening, waardoor langdurige oefentherapie of fysiotherapie niet meer nodig is.